برنامههای مشارکت در آموزش دکتری (DTP)
○ مشارکت در آموزش دکتری (DTP) یا “Doctoral Training Partnership” یکی از نمونههای اجرایی موفق در زمینهی جهتدهی و بکارگیری ظرفیتهای علمی دانشجویان دکتری در راستای حل مسائل جامعه است.
○ این تجربه به طور کلی از جانب UKRI (بدنه غیروزارتی پژوهش و نوآوری بریتانیا) در حوزههای مختلف علمی پیاده شده است، به این صورت که مؤسسات یا برنامههایی با پسوند DTP و با تأمین مالی دولتی تشکیل میشود تا در یک حوزه خاص علمی اهدافی را در راستای نیازهای جامعه معین نمایند، در این زمینهها به جذب دانشجوی دکتری بپردازند، هزینههای زندگی و پژوهش وی را فراهم کنند و به جذب مشارکت و سرمایه در کنار دیگر فعالیتهای تسهیل کننده در راستای حل این مسائل بپردازند.
√ موفقیت این برنامهها به اندازهای بوده است که بعضی رشته-دانشگاههای بریتانیا _خارج از موضوعات تعریف شده در این قالبها دانشجوی دکتری نمیپذیرند.
○ در ادامه یک نمونه از این برنامهها با عنوان رز سفید یا به طور کاملتر
White Rose Social Sciences DTP
معرفی میشود.
◎ «مشارکت آموزش دکتری (DTP) رز سفید در علوم اجتماعی» زیر نظر شورای پژوهش اقتصادی و علوم اجتماعی UKRI با مشارکت ۷ دانشگاه در این زمینه، در سال ۲۰۱۶ تشکیل شده است.
◎ این DTP در زمینه نظارت بر کیفیت، ارائه برنامه درسی طراز اول، حمایت از پژوهشهای پیشتاز و میان رشتهای در سطح دانشجویان دکتریِ پژوهش محور فعالیت میکند. در این راستا، شبکهای از شرکای دانشگاهی و غیر دانشگاهی در سطح منطقهای، ملی و جهانی، تصمیمگیران و سیاستگذاران را برای مشارکت دانشجویان دکتری فراهم کرده است.
◎ این مشارکت در قالب برنامههای دکتری پیوسته چهار ساله (سال اول کارشناسی ارشد تحقیقات اجتماعی + سه سال دکتری) یا دکتری ناپیوسته سه ساله با آموزشهای زیر ارائه میشود:
☆ آموزش مرتبط با رشته: آموزش مبحث رشته در بالاترین سطح به همراه فراهم کردن فضای پژوهش تا موضوع پژوهش دکتری در زمینهای آماده توسط دانشجو توسعه یابد.
☆ آموزشهای حرفهای در راستای رهبری پژوهش: تجربهی این که یک پروژهی پژوهشی چگونه تأمین مالی میشود، منتشر میشود و در فضای عملیاتی ورای دانشگاه به کار گرفته میشود برای دانشجو فراهم میشود.
☆ روشهای پیشرفته تحقیق: دانشجویان در معرض پیشرفتهترین روشهای پژوهش که به پیشبرد پروژههای فعلی و آینده آنها کمک میکند قرار میگیرند.
☆ کار میان رشتهای: هفت مسیر بین رشتهای پیش روی دانشجویان قرار میگیرد تا دانشجویان با دید وسیعتری پروژههای دکتری خود را با چالشهای واقعی جامعه تطبیق دهند.
√ با عضویت در این برنامه دانشجویان فرصتهای آموزشی زیادی در حین تحصیل پیدا میکنند و هزینههای تحصیل ایشان پوشش داده میشود؛ اما، از طرفی با پذیرش این چارچوب، دانشجو ملزم به حل مسئله در حدود معین شده و به صورت میان رشتهای در قالب پژوهش و رساله دکتری است. از طرف دیگر، دانشگاه های عضو این DTP، عمدتا خارج از موضوعات و قالبهای این برنامه در حوزه علوم اجتماعی دانشجو دکتری جذب نمی کنند.
برای اطلاعات بیشتر رجوع کنید به:
https://wrdtp.ac.uk
دیدگاهتان را بنویسید