مصرف مکرر نوشیدنیهای گازدار یا میوهای و مصرف زیاد قهوه با افزایش خطر سکته مغزی مرتبط است
مصرف مکرر نوشیدنیهای گازدار یا میوهای و مصرف زیاد قهوه با افزایش خطر سکته مغزی مرتبط است
نوشیدن مکرر نوشیدنیهای گازدار یا آبمیوه با افزایش خطر سکته مغزی همراه است، طبق یافتههای جدید از مطالعات جهانی که توسط دانشگاه گالوی و در همکاری با دانشگاه مکمستر کانادا و یک شبکه بینالمللی از محققان سکته مغزی انجام شده است.
تحقیقات همچنین نشان دادند که نوشیدن بیش از چهار فنجان قهوه در روز نیز خطر سکته مغزی را افزایش میدهد.
این یافتهها از دو تحلیل پروژه تحقیقاتی INTERSTROKE به دست آمدهاند که اثرات نوشیدنیهای گازدار، آبمیوه/آبمیوههای صنعتی و آب در مجله سکته مغزی گزارش شده است؛ و یافتههای مربوط به چای و قهوه در مجله بینالمللی سکته مغزی منتشر شدهاند.
سکته مغزی زمانی رخ میدهد که خونرسانی به بخشی از مغز قطع میشود و سلولهای مغزی آسیب میبینند. سکته میتواند به شکل ایسکمیک باشد که معمولاً به علت لخته خون است، یا به صورت خونریزی داخل مغزی که خونریزی در بافت مغزی رخ میدهد.
INTERSTROKE یکی از بزرگترین مطالعات بینالمللی عوامل خطر سکته مغزی است که تقریباً 27,000 نفر از 27 کشور را شامل میشود، از جمله حدود 13,500 نفری که اولین سکته مغزی خود را تجربه کردهاند.
نتایج مطالعهای که بر روی مصرف نوشیدنیهای گازدار و آبمیوهها تمرکز داشت، نشان داد:
- نوشیدنیهای گازدار، شامل هم نوشیدنیهای شیرینشده با شکر و هم نوشیدنیهای شیرینشده مصنوعی مانند نوشیدنیهای رژیمی یا بدون قند، با افزایش 22 درصدی خطر سکته مغزی مرتبط بودند، و این خطر به طور چشمگیری با مصرف دو یا بیشتر از این نوشیدنیها در روز افزایش یافت.
- ارتباط بین نوشیدنیهای گازدار و خطر سکته مغزی در اروپای شرقی/مرکزی و خاورمیانه، آفریقا و آمریکای جنوبی بیشتر بود.
- تحقیقات اشاره کردند که بسیاری از محصولات بهعنوان آبمیوه فروخته میشوند که از کنسانتره تهیه شدهاند و حاوی شکر و نگهدارندههای اضافه هستند، که ممکن است مزایای مرتبط با میوههای تازه را خنثی کرده و در واقع خطر سکته را افزایش دهند.
- نوشیدنیهای آبمیوه با افزایش 37 درصدی خطر سکته مغزی به علت خونریزی (خونریزی داخل جمجمه) مرتبط بودند و با مصرف دو نوشیدنی از این نوع در روز، این خطر سه برابر شد.
- زنان بیشترین افزایش خطر سکته مغزی ناشی از خونریزی را در ارتباط با آبمیوهها نشان دادند.
- نوشیدن بیش از 7 فنجان آب در روز با کاهش احتمال سکته مغزی ناشی از لخته خون همراه بود.
قهوه و چای:
- نوشیدن بیش از چهار فنجان قهوه در روز با افزایش 37 درصدی خطر سکته مغزی مرتبط بود، اما برای مصرف کمتر چنین ارتباطی مشاهده نشد.
- نوشیدن چای با کاهش 18-20 درصدی احتمال سکته مغزی مرتبط بود.
- نوشیدن 3-4 فنجان چای سیاه در روز (از جمله چایهای صبحانه و ارل گری، اما نه چای سبز یا گیاهی) با کاهش 29 درصدی خطر سکته مغزی همراه بود.
- نوشیدن 3-4 فنجان چای سبز در روز با کاهش 27 درصدی خطر سکته مغزی مرتبط بود.
- افزودن شیر ممکن است اثرات مفید آنتیاکسیدانهای موجود در چای را کاهش داده یا مسدود کند. کاهش خطر سکته مغزی در افرادی که به چای خود شیر اضافه میکردند مشاهده نشد.
- تفاوتهای جغرافیایی مهمی در نتایج وجود داشت؛ در چین و آمریکای جنوبی، چای با کاهش خطر سکته مغزی مرتبط بود، اما در جنوب آسیا با افزایش خطر سکته مغزی مرتبط بود.
پروفسور اندرو اسمیت، سرپرست اصلی هر دو مطالعه و استاد اپیدمیولوژی بالینی در دانشگاه گالوی، توصیه کرد: “بهتر است مصرف نوشیدنیهای گازدار و آبمیوهها به حداقل رسانده شود و به جای آن از آب استفاده شود.”
این تحقیق به همراه پروفسور مارتین اودانل، مدیر اجرایی کالج پزشکی دانشگاه گالوی، و پروفسور سلیم یوسف از دانشگاه مکمستر، رهبری شده است.
دیدگاهتان را بنویسید