دانشمندان داروی جدیدی برای مبارزه با مالاریا را ساخته اند
دانشمندان داروی جدیدی برای مبارزه با مالاریا را ساخته اند
در سال ۲۰۲۲، تقریباً ۶۱۹,۰۰۰ مرگ در سراسر جهان به دلیل مالاریا توسط Plasmodium falciparum، مرگبارترین انگل مالاریای انسانی، به وقوع پیوست. این انگل طی دههها مقاومت خود را در برابر تمام داروهای ضد مالاریا نشان داده و چالشی بزرگ برای محققان ایجاد کرده است.
اکنون، تیمی از دانشمندان دانشگاههای UC Riverside، UC Irvine، و دانشکده پزشکی ییل، داروی جدیدی به نام MED6-189 طراحی کردهاند و مکانیزم عملکرد آن را شناسایی کردهاند. این دارو در آزمایشهای in vitro و مدل موشهای انسانی شده (موشهایی که با خون انسان تغییر یافتهاند) مؤثر واقع شده است و در برابر سویههای حساس و مقاوم به داروهای P. falciparum عملکرد موفقی نشان داده است.
محققان در مجله Science گزارش دادهاند که MED6-189 با هدف قرار دادن و تخریب دو مسیر حیاتی در سلولهای P. falciparum، یعنی apicoplast (یک اندامک خاص در سلولهای این انگل) و مسیرهای انتقال وزیکولی، باعث میشود که انگل نتواند مقاومت ایجاد کند. این دارو با این مکانیزم دوگانه خود به عنوان یک ترکیب ضد مالاریای بسیار مؤثر و نویدبخش معرفی میشود.
پروفسور کارین ل روچ از دانشگاه UC Riverside و نویسنده ارشد مقاله میگوید: “اختلال در apicoplast و مسیرهای انتقال وزیکولی باعث توقف رشد انگل شده و در نتیجه عفونت در گلبولهای قرمز و مدل موش انسانی شده با مالاریای P. falciparum از بین میرود.”
این دارو، ترکیبی مصنوعی است که الهام گرفته از ترکیبی استخراجشده از اسفنجهای دریایی میباشد. کریستوفر وندروال، پروفسور شیمی و علوم دارویی در UC Irvine، این ترکیب را سنتز کرده است.
وندروال افزود: “بسیاری از بهترین عوامل ضد مالاریا، محصولات طبیعی هستند یا از آنها مشتق شدهاند. برای مثال، آرتمیسینین که از گیاه شیرینبیان استخراج شده و مشتقات آن در درمان مالاریا اهمیت زیادی دارند. MED6-189 خویشاوند نزدیکی با گروه دیگری از محصولات طبیعی به نام ایزو سیانوتِرپنها است که به نظر میرسد چندین مسیر در P. falciparum را هدف قرار میدهند. این امر به این دلیل مفید است که اگر تنها یک مسیر هدف قرار داده شود، انگل میتواند سریعتر به ترکیب مقاومت پیدا کند.”
در ادامه، تیم تحقیقاتی بهینهسازی این دارو و تأیید بیشتر مکانیزمهای آن را با رویکرد سیستمهای بیولوژی دنبال خواهند کرد.
این پژوهش با حمایت مؤسسه ملی آلرژی و بیماریهای عفونی ایالات متحده و موسسات دیگر انجام شد.
دیدگاهتان را بنویسید