کشف داروی ضدافسردگی در مبارزه با گلیوبلاستوما ، یک تومور مغزی کشنده
کشف داروی ضدافسردگی در مبارزه با گلیوبلاستوما ، یک تومور مغزی کشنده
گلیوبلاستوما یکی از تومورهای مغزی بسیار تهاجمی است که درمان قطعی برای آن وجود ندارد. حتی با وجود روشهای درمانی مانند جراحی، رادیوتراپی و شیمیدرمانی، نیمی از بیماران ظرف دوازده ماه از تشخیص فوت میکنند. پیدا کردن داروهایی که بتوانند این تومورهای مغزی را درمان کنند دشوار است، زیرا بیشتر داروهای ضدسرطان نمیتوانند از سد خونی مغزی عبور کنند. این امر گزینههای درمانی را محدود میکند.
با این حال، پژوهشگران به رهبری پروفسور برند اسنایدر از ETH زوریخ، موفق به کشف مادهای به نام وورتیوکستین شدهاند که در مبارزه با گلیوبلاستوما مؤثر است. این داروی ضدافسردگی که از قبل توسط نهادهای نظارتی مانند FDA تأیید شده، میتواند از سد خونی مغزی عبور کند. نتایج این تحقیق در مجله Nature Medicine منتشر شده است.
استفاده از پلتفرم فارماکوسکوپی برای غربالگری
پژوهشگران با استفاده از پلتفرم ویژهای به نام فارماکوسکوپی توانستند صدها ماده فعال را به طور همزمان بر روی سلولهای سرطانی آزمایش کنند. تمرکز این مطالعه بر مواد نورواکتیوی بود که قادر به عبور از سد خونی مغزی هستند. تیم تحقیقاتی تا ۱۳۰ ماده مختلف را بر روی بافت تومور از ۴۰ بیمار آزمایش کردند و دریافتند که برخی داروهای ضدافسردگی بهطور غیرمنتظرهای مؤثر هستند.
اثرگذاری وورتیوکستین در درمان گلیوبلاستوما
یکی از نتایج چشمگیر این مطالعه، اثربخشی داروی وورتیوکستین بر سلولهای سرطانی بود. این دارو توانست یک مسیر سیگنالی مهم را فعال کرده و تکثیر سلولی را مهار کند. همچنین آزمایشهای انجام شده بر روی موشها نشان داد که این دارو در ترکیب با درمانهای استاندارد، مؤثرتر است.
آمادهسازی برای آزمایشهای بالینی
اکنون محققان در حال آمادهسازی دو آزمایش بالینی هستند. در یک آزمایش، بیماران مبتلا به گلیوبلاستوما علاوه بر درمان استاندارد، وورتیوکستین را دریافت خواهند کرد. در آزمایش دیگر، با استفاده از پلتفرم فارماکوسکوپی، داروهای مناسب برای هر بیمار به طور شخصیسازی شده انتخاب خواهند شد.
احتیاط در مصرف خودسرانه
اگرچه وورتیوکستین یک داروی ارزان و امن است، اما محققان هشدار میدهند که بیماران نباید به طور خودسرانه از این دارو استفاده کنند، زیرا هنوز اثربخشی آن در انسان ثابت نشده و دوز مناسب برای مبارزه با تومور مشخص نیست.
چشمانداز آینده
این پژوهش یکی از معدود مواردی است که نشان میدهد یک داروی موجود ممکن است در درمان گلیوبلاستوما مؤثر باشد. اگر وورتیوکستین در آزمایشهای انسانی نیز مؤثر باشد، میتواند نقطه عطفی در درمان این تومور کشنده باشد.
دیدگاهتان را بنویسید