سئو صوتی (Voice SEO) چیست و چطور کار می کند؟
به گزارش روابط عمومی مرکز توسعه کسب و کار های نوین وندا به نقل ازخبرگذاری فرصت امروز، پدر و مادرهایی که بچه های نوجوان دارند، گاهی اوقات با تعجب گفت وگوی فرزندان شان با گوشی های هوشمند را تماشا می کنند. شاید در نگاه اول چنین امری شبیه نوعی رفتار روان پریشانه به نظر برسد اما اصلا جای نگرانی نیست؛ چراکه ماجرا به پیشرفت های تکنولوژی ارتباط دارد، نه چیزی دیگر. جست وجوی صوتی (Voice Search) چند سالی هست تبدیل به بحثی جنجالی در دنیای کسب و کار شده است. به طوری که خیلی ها آینده دنیای آنلاین را در پیوند با این فناوری می دانند. توسعه دستیارهای هوشمند مثل سیری یا الکسا هم به طور کامل در ارتباط با این موضوع تحلیل می شود. شما را نمی دانم، ولی من که هیچ وقت فکرش را هم نمی کردم یک روز با دستگاهی دیجیتال حرف بزنم!
جست وجوی صوتی برای خیلی از کاربران جذابیت خاص خودش را دارد. همین که آدم از شر تایپ کلیدواژه های مختلف رها می شود، خودش بهترین موضوع دنیاست. به علاوه، دیگر لازم نیست نگران غلط های املایی در جست وجو باشیم. احتمالا برای شما هم پیش آمده با پیام های گوگل مبنی بر اشتباه املایی در جست وجوی تان رو به رو شوید. در چنین شرایطی آدم حس می کند همه دوران تحصیلش بر باد رفته است.
توسعه فناوری جست و جوی صوتی نه تنها برای کاربران خبرهای خوشی به همراه داشته، بلکه کارآفرینان را نیز به وجد آورده است. در روزهایی که مردم بیشتر از هر زمان دیگری با دستگاه های هوشمند حرف زده و جست وجوی گوگل شان را اینطوری دنبال می کنند، برندها هم باید خودشان را با شرایط جدید سازگار کنند. وگرنه طوری فراموش می شوند که انگار از اول هم در بازار حضور نداشتند.
ما در این مقاله قصد داریم نگاهی به سئو صوتی بیندازیم. در این مسیر اول از همه سراغ فناوری جست وجوی صوتی رفته و زیر و بم آن را مرور خواهیم کرد. بعد هم نگاهی به سئو صوتی می اندازیم. در این بخش به طور مشخص مزایای سئو صوتی و نحوه بهینه سازی این فناوری برای کسب و کارها را زیر ذره بین خواهیم برد. با ما همراه باشید تا ماجراجویی مان در این حوزه را شروع کنیم.
جست وجوی صوتی چیست؟
اگر چه در دنیای کسب و کار دردسرهای زیادی برای تعریف مفاهیم و استراتژی های مختلف وجود دارد اما درباره جست و جوی صوتی چنین دغدغه ای اصلا معنادار نیست؛ چراکه همه تصور مشخصی از این فناوری داشته و از آن استفاده میکنند. با این حال ما برای اینکه کارمان را اصولی پیش ببریم، یک تعریف استاندارد از این فناوری ارائه می کنیم. جست و جوی صوتی به فناوری استفاده از صدا به جای تایپ کلیدواژه ها برای یافتن محتوای موردنظر در دنیای آنلاین اشاره دارد. شاید فکر کنید این فناوری فقط به گوگل محدود می شود، اما امروزه نه تنها دستیارهای هوشمند، بلکه خیلی از اپ ها نیز از این قابلیت پشتیبانی می کنند.
یکی از ساده ترین مثال ها درباره کاربرد جست وجوی صوتی مربوط به گوگل است. احتمالا شما هم بارها و بارها لوگو میکروفون در صفحه اصلی گوگل را مشاهده کرده اید. اگر یکبار هم که شده از روی کنجکاوی روی این لوگو کلیک کرده باشید، باید گفت اولین تجربه تان از جست وجوی صوتی را به دست آورده اید. سیستم کار در قالب این فناوری بی نهایت ساده است. کافی است به جای اینکه عبارت مدنظرتان را تایپ کنید، به زبان ساده آن را بیان کرده و منتظر نمایش نتایج باشید. این تجربه درست مثل گپ و گفتی کوتاه با دوستان یا همکاران در طول روز است؛ به همین سادگی.
جست وجوی صوتی چطور کار می کند؟
ماجرایی که در بخش قبل درباره گوگل تعریف کردیم، به نظر ساده می رسد. البته هر کاری در این دنیا پیچیدگی های خاص خودش را دارد. مثلا مسابقات فرمول یک را در نظر بگیرید. شاید مهارت راننده ها این مسابقات را خیلی ساده نشان دهد اما نه تنها پای سال ها تجربه در میان است، بلکه نحوه توسعه خودروهای مسابقه هم داستان حیرت انگیز خودش را دارد. اوضاع درباره جست وجوی صوتی هم تقریبا به همین ترتیب است.
وقتی درباره جست وجوی صوتی حرف می زنیم، باید اطلاعی نسبی از نحوه کارش داشته باشیم. ما در این بخش چهار فرآیند کلی درباره نحوه کار جست وجوی صوتی را شناسایی کرده ایم:
• بخش اول مربوط به تفکیک صدای فرد موردنظر از بقیه صداهای موجود در محیط است. به زبان خودمانی، در این بخش صدایی که آوای زبانی دارد از بقیه صداها تشخیص داده می شود.
• در گام بعدی صدای معمولی که در طول روز برای گفت وگو از آن استفاده می کنیم، در دستگاه های هوشمند تغییر کرده و تبدیل به داده های دیجیتالی می شود.
• سومین مرحله از کار فناوری جست وجوی صوتی مربوط به تحلیل صداهاست. این امر نقش مهمی در بهبود ارزیابی نهایی داشته و مفاهیم موردنظر کاربران در این بخش سنجیده می شود.
• در آخرین مرحله هوش مصنوعی وارد کار می شود. به این صورت که الگوی شناسایی شده از سوی دستگاه های دیجیتال توسط هوش مصنوعی مورد ارزیابی قرار گرفته و خروجی هایی مناسب با آن ارائه می شود. این خروجی ها به طور معمول در قالب نتایج جست وجو به نمایش درمی آیند.
جست وجوی صوتی Vs جست وجوی سنتی
حالا که کمی درباره جست وجوی صوتی حرف زدیم، بد نیست فرق آن با الگوی سنتی را هم بررسی کنیم. تقریبا همه مردم دنیا تجربه جست وجوی سنتی یا دستی در گوگل را دارند. این فرآیند شامل تایپ کلیدواژه ها و سپس کلیک بر روی دکمه اینتر با تمام قدرت است!
جست وجوی صوتی در مقایسه با الگوی سنتی ویژگی های خاص خودش را دارد. قبل از اینکه با عجله سراغ سئو صوتی برویم، کمی بیشتر صبر کرده و این بخش را نیز با ما زیر ذره بین ببرید. قول می دهم نکات این بخش بعدا به کارتان بیاید.
کلیدواژه های طولانی و محاوره ای
آدم ها در بحث های دوستانه خیلی راحت تر از نامه های اداری منظورشان را بیان می کنند. اصلا وقتی نوبت به نوشتن مطلب باشد، همیشه بهانه های مختلف برای فرار از کار وجود دارد. هرچه باشد کسی که یک نامه را می خواند، هزار جور برداشت متفاوت خواهد داشت. به همین خاطر هم مردم دوست دارند همیشه گفت وگوی مستقیمی با طرف مقابل شان داشته باشند.
ا توجه به آنچه گفتیم، جست وجوی صوتی خیال خیلی ها را بابت دسترسی به مطالب دلخواه شان راحت کرده است. به همین خاطر اغلب مردم وقتی از این فناوری استفاده می کنند، معمولا عبارت های بسیار طولانی تری در مقایسه با الگوی کلاسیک بیان می کنند. ماجرا جالب شد، نه؟
بازاریاب هایی که دنبال یادگیری سئو صوتی هستند، باید اول از همه نسبت به تمایل کاربران برای استفاده از عبارت های طولانی تر در این الگو اطلاع داشته باشند. این امر نکته بسیار مهمی از نظر سطح تاثیرگذاری بر روی مخاطب هدف محسوب می شود. متاسفانه خیلی از بازاریاب ها بدون توجه به این نکته کلیدی وارد دنیای جست وجوی صوتی می شوند. نتیجه امر هم همیشه مواجهه با شکست های بزرگ خواهد بود.
حالا که کاربران عبارت های طولانی و محاوره ای برای جست وجوی صوتی استفاده می کنند، باید یک تغییری هم در نمایش نتایج نیز رخ دهد، مگر نه؟ این تغییر به طور مشخص درباره نتایج روی می دهد. ما در روزنامه فرصت امروز با مقایسه نتایج جست وجوی صوتی و سنتی به این نتیجه رسیده ایم که دقیق ترین نتایج مربوط به الگوی صوتی است؛ چراکه کاربران در استفاده از آن منظورشان را خیلی دقیق تر بیان می کنند. پس طبیعی است که الگوریتم گوگل هم نتایجی درست مطابق انتظار این دسته از افراد جلوی روی شان قرار دهد.
حتی کسانی که آشنایی زیادی با گوگل نداشته باشند هم خیلی خوب می دانند این برند همیشه دنبال جلب رضایت کاربران است. یکی از مثال های بارز برای اثبات این ادعا وضعیت آپدیت جست وجوی صوتی در این پلتفرم است. به طوری که سال به سال استفاده از جست وجوی صوتی گوگل تبدیل به تجربه ای راحت و لذت بخش تر می شود.
سئو صوتی برای کسب و کارها: چند توصیه طلایی
امیدوارم تا اینجای کار خیلی حس کلاس های درس و دانشگاه به شما دست نداده باشد؛ چراکه بعد از کسب اطلاعات اولیه موردنیاز، حالا آماده پرداختن به اصل مطلب هستیم. شما الان درک دقیقی درباره جست وجوی صوتی دارید. حالا نوبت آن رسیده تا نحوه بهینه سازی کسب و کارتان با این فناوری را زیر ذره بین ببریم.
از آنجایی که کاربرد اصلی جست وجوی صوتی در ارتباط با سایت برندها به چشم می آید، ما در ادامه نکاتی برای سازگاری هرچه بهتر سایت شما با این تکنولوژی ارائه خواهیم کرد. پس کاغذ و قلم تان را آماده کنید تا بحث را خیلی جدی جلو ببریم.
کاربران برای چه از جست وجوی صوتی استفاده می کنند؟ بی شک اولین جوابی که به ذهن آدم می رسد، سادگی این گزینه است. خب تا وقتی می شود خیلی راحت با گوگل حرف زد، چرا آدم باید سختی تایپ دستی را به جان بخرد؟
اگرچه جواب بالا منطقی به نظر می رسد اما پایان ماجرا نیست. ما در این بخش دنبال اهداف و نیت کاربران در زمینه استفاده از جست وجوی صوتی هستیم. مثلا خیلی وقت ها که آدم حوصله ندارد نزدیک ترین رستوران را از روی نقشه پیدا کند، استفاده از جست وجوی صوتی به طور خودکار نزدیک ترین رستوران ها را به آدم نشان خواهد داد.
بی شک کشف تک تک اهداف کاربران در زمینه استفاده از جست وجوی صوتی کمی سخت به نظر می رسد. پس تا ناامید نشده اید، اجازه دهید کمی کمک تان کنیم. کاربران به طور کلی در زمینه جست وجوی صوتی چهار هدف مشخص دارند. این اهداف در ارتباط با نوع محتوایی است که کاربران دنبالش هستند:
• محتوای آموزشی
• محتوای خبری
• محتوای تبلیغاتی
• محتوای مربوط به موقعیت مکانی
بسیاری از کسب و کارها فقط بر روی یک یا دو مورد از مجموعه بالا تمرکز می کنند. به همین خاطر همیشه بخش قابل ملاحظه ای از مخاطب هدف را از دست می دهند. توصیه کلیدی ما در این بخش تولید محتوا در سایت برند با توجه به چهار هدف بالاست. اینطوری الگوریتم گوگل موقع دسته بندی لینک ها برای کاربران اول از همه سراغ سایت شما می آید. یادتان نرود، گوگل شیوه کار خاص خودش برای رتبه بندی سایت ها را دارد. در این میان هرچه یک سایت نیازهای بیشتری از کاربران را برآورده کند، شانس بیشتری برای موفقیت خواهد داشت. این امر درباره جست وجوی صوتی نیز مصداق دارد.
راه اندازی اکانت گوگل بیزینس
گوگل سال هاست که دیگر یک موتور جست وجوی ساده نیست. در عوض کلی سرویس مختلف دارد که هر کدام بخشی از نیازهای کارآفرینان را رفع می کند. یکی از این سرویس های جذاب «گوگل بیزینس» است. این سرویس به طور مشخص برای تایید کسب و کارها از سوی گوگل طراحی شده است.
احتمالا برای شما هم پیش آمده که خرید آنلاین را بسیار خطرناک تصور کنید. اینطور وقت ها آدم همیشه استرس کلاهبرداری و از دست دادن پولش را دارد. خبر خوش اینکه شما دیگر لازم نیست خیلی به خودتان سخت بگیرید؛ چراکه گوگل همه آنچه بدان نیاز دارید را فراهم کرده است. گوگل بیزینس با تایید هویت کسب و کارها امکان مناسبی برای دسترسی هرچه راحت تر کاربران به محصولات دلخواه شان را می دهد. نکته کلیدی در این میان توجه الگوریتم گوگل به برندهایی است که در این سرویس عضویت دارند. به زبان خودمانی، شما با ثبت نام در سرویس گوگل بیزینس به سادگی امکان نمایش لینک های سایت تان در رتبه های بالاتر سئو گوگل را خواهید داشت. این امر حتی درباره سئو صوتی نیز مصداق دارد.
استفاده از کلیدواژه های محاوره ای
اگر یادتان باشد، قبلا گفتیم کاربران در جست وجوی صوتی از کلیدواژه های محاوره ای بسیار بیشتری استفاده می کنند. بنابراین اگر سایت شما فقط با کلیدواژه های کوتاه و متنی سازگار باشد، در زمینه سئو صوتی کلاه تان پس معرکه خواهد بود.
توصیه ما در این بخش کاملا روشن است: شما باید کلیدواژه های محاوره ای بیشتری را به هنگام تولید محتوا مدنظر قرار دهید. استفاده از این کلیدواژه ها در قالب هشتگ یا حتی بخشی از توضیحات اولیه محتوا ایده خوبی خواهد بود. به این ترتیب شما بدون هیچ دردسر اضافه ای سایت تان را با نیازهای سئو صوتی سازگار خواهید کرد.
سوال مهمی که اینجا باید دنبال جوابش باشیم، نحوه یافتن کلیدواژه های محاوره ای است. خب انتظار ندارید که ما همینطور شیک و مجلسی شما را با یک توصیه معمولی درباره استفاده از کلیدواژه های محاوره ای تنها بگذاریم؟
ما در روزنامه فرصت امروز به طور کلی دو راهکار برای یافتن کلیدواژه های محاوره ای مدنظر داریم. راهکار نخست استفاده از ابزارهایی مثل گوگل کی وردز (Google Keywords) است. این ابزار نه تنها کلیدواژه های سنتی را دم دست بازاریاب ها قرار می دهد، بلکه اطلاعات کاربردی درباره نمونه صوتی نیز به شما خواهد داد.
توصیه دوم ما که اتفاقا طرفدارهای بیشتری هم دارد، قرار دادن خودتان به جای کاربران است. اشتباه نکنید، ما اصلا شوخی مان نگرفته است. کافی است برای چند دقیقه هم که شده خودتان را جای کاربری قرار دهید که به جای کلیدواژه های صوتی دنبال یافتن محتوای موردنظرش با جست وجوی صوتی است. البته شما در این میان خیلی سردرگم نخواهید بود؛ چراکه سرنخ اصلی تان حوزه کاری تان است. مثلا اگر در زمینه تولید توپ والیبال فعالیت دارید، باید خودتان را جای کسی قرار دهید که دنبال خرید توپ والیبال یا تجهیزات مرتبط است. موضوع تازه معنادار شد، نه؟
استفاده از عبارت های سوالی
اگر دقت کرده باشید، آدم ها وقتی از جست وجوی صوتی استفاده می کنند، بیشتر دنبال جواب سوالات شان هستند. عبارت هایی مثل «نزدیک ترین فروشگاه ورزشی کجاست؟»، «بهترین گوشی سال 2023 چیست؟» و «چطور جنس اصل را از تقلبی تشخیص دهیم؟»
همگی ماهیت سوالی دارند. شاید فکر کنید در حالت عادی هم کاربران چنین سوالاتی را تایپ می کنند، اما راستش را بخواهید، تایپ چنین سوالات نسبتا طولانی کار راحتی نیست. به همین خاطر مردم ترجیح می دهند به جای تایپ آنها، در قالب جست وجوی صوتی دنبال رفع مشکل شان باشند.
سایت هایی که سیاست مشخصی برای استفاده از عبارت های سوالی دارند، معمولا موفق تر از دیگران در زمینه سئو صوتی عمل می کنند. قبول دارم چنین کاری خیلی تازه و حتی عجیب به نظر می رسد، اما نباید خودتان را ببازید. کافی است اعتمادتان به این بخش را حفظ کرده و به جای عبارت های معمولی از سوالات به نسبت مفصل استفاده کنید. اینطوری مو لای درز استراتژی سئو صوتی تان نخواهد رفت.
افزایش سرعت سایت
سرعت سایت عنصری است که خیلی از کسب و کارها هیچ توجهی به آن ندارند. انگار که سرعت بارگذاری سایت امری حاشیه و فاقد اهمیت محسوب می شود. نکته ای که در این میان باید به یاد داشته باشیم، تجربه غیرصوتی کاربران بعد از یافتن نتایج دلخواه شان است. این یعنی در نهایت کاربران با سایتی مثل بقیه سایت ها رو به رو هستند. حالا اگر یک عمر طول بکشد تا محتوای سایت تان بارگذاری شود، بی برو برگشت همه زحمات تان در زمینه سئو صوتی نقش بر آب خواهد شد.
این روزها سایت های بسیار زیادی به طور رایگان سرعت بارگذاری صفحات سایت و وبلاگ های مختلف را ارزیابی می کنند. اگر شما هم دنبال موفقیت تضمینی در زمینه سئو صوتی هستید، بد نیست نیم نگاهی به این بحث داشته باشید. این طوری بدون هیچ دردسری امکان اثرگذاری مثبت بر روی مخاطب تان را پیدا خواهید کرد.
یادتان باشد، افزایش سرعت سایت کاری نیست که شما به تنهایی انجام دهید. برخی از توصیه های دم دستی مثل استفاده از تصاویر کم حجم یا انتخاب قالب های مینیمال تا حدی کارتان را راه می اندازد. با این حال در موارد پیشرفته باید از کمک طراح های حرفه ای سایت استفاده کنید. وگرنه اوضاع سایت تان چندان تعریفی نخواهد داشت.
سئو صوتی فناوری تازه ای نیست اما در طول چند سال اخیر مورد توجه بی نهایت زیادی قرار گرفته است. هنوز هم خیلی از برندها با آن سازگاری لازم را ندارند. به همین خاطر اگر همین حالا وارد این حوزه شوید، خیلی از رقبای تان جلو خواهید بود.
دیدگاهتان را بنویسید