فرهاد کرمزاده: اقتصاد دیجیتال نیازمند حمایت بخش خصوصی و دولتی است
به گزارش روابط عمومی مرکز توسعه کسب و کارهای نوین جوانان وندا:
عضو هئیت مدیره نصر تهران گفت: توسعه و رشد اقتصاد دیجیتال نیازمند توجه ویژه نهادهای خصوصی و دولتی است تا بتواند برای مثمربودن به بلوغ کافی برسد.
اقتصاد دیجیتال مجموعهای از فعالیتهای اقتصادی مبنی بر فناوریهای دیجیتال است و چگونگی تغییر فعالیتهای اقتصادی سنتی با استفاده از فناوریهای جدید مانند اینترنت، وب و فناوریهای بلاکچین را توصیف میکند. اقتصاد دیجیتال را میتوان انقلابی جهانی تعریف کرد. با اینکه اقتصاد دیجیتال عمدتاً با دیجیتالی شدن فعالیتهای اقتصادی شناخته میشود، اما تحولی فراتر از آن است که در صورت اجرای معقولانه امیدوارکننده خواهند بود. با توجه به این موضوع با فرهاد کرم زاده عضو هئیت مدیره نصر تهران گفتوگو کردیم که در ادامه میخوانید:
منظوراز اقتصاد دیجیتال چیست و چطور میتواند به توسعه کشور کمک کند؟
کرم زاده: اقتصاد دیجیتال در تعریف آکادمیک به فعالیتهای اقتصادی اشاره دارد که از ارتباط افراد، مشاغل، دستگاهها، دادهها و عملیات از طریق فناوریهای دیجیتال پدید میآید. دسترسی آسان به منابع آموزشی و تحقیقاتی، افزایش و ارتقا مشاغل، یافتن راه کارهای جدید و آشنایی با فناوریهای نوظهور، تقویت و بهبود فرآیندهای اقتصاد سنتی، تمرکز زدایی و … از جمله مهمترین دستاورهای این توسعه است.
افزایش سهم اقتصاد دیجیتال از تولید ناخالص ملی به ۱۵ درصد که در برنامه هفتم توسعه تکلیف شده است چطور محقق میشود؟
کرم زاده: افزایش سهم اقتصاد دیجیتال از تولید ناخالص ملی تا ۱۵درصد امکان پذیر و قابل دسترس خواهد بود که البته به شرکت مشارکت، حمایت و همراهی بخش دولتی نیازمند است.
امنیت اطلاعات و سایبری از الزامات توسعه اقتصاد دیجیتال است
باید چه الزاماتی را در توسعه اقتصاد دیجیتال در نظر گرفته شود؟
کرم زاده: توسعه اقتصاد دیجیتال نیازمند برخی از الزامات اساسی است که باید مورد توجه قرار گیرند ازجمله ایجاد و توسعه زیرساختهای قوی در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات شامل شبکههای اینترنت پرسرعت، فناوریهای ابری، امنیت اطلاعات و سایبری، ایجاد سیاستها و قوانینی که توسعه اقتصاد دیجیتال را تشویق کنند و در عین حال امنیت اطلاعات و حفظ حریم خصوصی را تضمین کنند.
همچنین طرح و اجرای برنامههای آموزشی و توسعه مهارتهای مرتبط با فناوری اطلاعات برای توانمندسازی نیروهای کاری، تشویق به سرمایه گزاری و تقویت بسترهای مالی و اقتصادی مقرون به صرفه برای سرمایهگذاری، تدوین برنامهها و سیاستهایی برای حمایت از تحقیقات و نوآوری در زمینه فناوری اطلاعات و سرمایهگذاری در زیرساختهای فیزیکی و اقتصادی از جمله سرمایهگذاری در حوزه حمل و نقل (پست)، انرژی، امنیت و ضروری است.
سهم بخش خصوصی و بخش دولتی در توسعه اقتصاد دیجیتال چقدر است؟
کرم زاده: سهم هر دو بخش بسیار پر اهمیت است و تفکیکی به لحاظ کمی برای آن قائل نیستم، اما ممکن است عدم همراهی هر بخش توسعه در این حوزه را با مخاطره روبرو کند.
سهم بخش دولتی و خصوصی بسیار پر اهمیت است و تفکیکی به لحاظ کمی برای آن وجود ندارد اما ممکن است عدم همراهی هر بخش توسعه در این حوزه را با مخاطره روبهرو کند
برای مثال بخش خصوصی باید به سرمایهگذاری در شرکتها و استارت آپهای فناوری و ارتباطات، ارائه محصولات و خدمات دیجیتالی جدید، و ایجاد اشتغال در زمینههای مرتبط به اقتصاد دیجیتال توجه کند، و به توسعه زیرساختهای فناوری مانند شبکههای ارتباطی، دیتاسنترها، و فضای ابری برای افزایش قابلیت ارتباطات دیجیتالی و افزایش کیفیت خدمات مرتبط کمک کند.
نقش پررنگ دولت در ایجاد زیرساخت مناسب و قانون گذاری
همچنین دولت به سهم خود باید در سیاستگذاری و قانونگذاری با سیاستهای معقول و قوانین مناسب باعث رونق صنایع دیجیتالی شود و بازار را تنظیم کنند و با ایجاد زیرساختهای فناوری مانند اینترنت پرسرعت، دیتاسنترها، و سایر زیرساختهای ارتباطی و فناوری را بر عهده گیرد، از سوی دیگر با ارائه خدمات دیجیتالی به شهروندان و توسعه فرهنگ خدمات دیجیتالی مانند خدمات الکترونیکی، پرداختهای آنلاین، و سایر خدمات مرتبط، در ارتقای فرآیندهای اقتصاد دیجیتال و کاهش هزینههای مربوطه کمک کند.
توسعه فیبرنوری چقدر میتواند در توسعه اقتصاد دیجیتال نقش داشته باشد؟
کرم زاده: از آنجا که توسعه زیرساختهای فناوری ارتباطات و اطلاعات یکی از مهمترین ارکان توسعه اقتصاد دیجیتال است و توسعه شبکه فیبر نوری سهم بزرگی در این بخش دارد قطعاً توسعه این خدمات میتواند نقش مهمی را در توسعه اقتصاد دیجیتال ایفا کند.
به نظر شما برای رشد و توسعه اقتصاد دیجیتال در کشور باید چه موانعی از سر راه برداشته شود؟
کرم زاده: یکی از دلایلی که میتواند مانع رشد اقتصاد دیجیتال شود، اینترنت کند و ناپایدار در برخی مناطق است و از طرفی محدودیتهایی که بر ارتباطات اینترنتی تحت شبکههای اجتماعی و پیام رسانها وجود دارد مانع انجام فعالیتهای اقتصادی دیجیتالی و ارتباط بازار میشود. همچنین تحریمهای اقتصادی و مالی بینالمللی میتواند مانع دسترسی به فناوریهای مورد نیاز برای توسعه اقتصاد دیجیتال شود.
عدم وضوح قوانین مربوط به فعالیتهای اقتصادی دیجیتال، مشکلات مربوط به حقوق مالکیت فکری، حفظ حریم خصوصی و امنیت اطلاعات میتواند باعث عدم اطمینان سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی شود. حملات سایبری و نفوذهای امنیتی میتوانند اطلاعات حساس و مهم را تهدید کرده و باعث افزایش نگرانیها در مورد امنیت دیجیتال شوند. از سوی دیگر عدم همکاری تعدادی از سازمانها و نهادها ممکن است برای انتقال به اقتصاد دیجیتالی مقاومت کنند و فرهنگ سنتی را حفظ کنند از دیگر موانع رشد توسعه اقتصاد دیجیتال است.
عدم همکاری تعدادی از سازمانها و نهادها ممکن است برای انتقال به اقتصاد دیجیتالی مقاومت کنند و فرهنگ سنتی را حفظ کنند از دیگر موانع رشد توسعه اقتصاد دیجیتال است
نقش پررنگ دانش بنیانها در توسعه اقتصاد دیجیتال
نقش شرکتهای دانش بنیان در این حوزه چقدر میتواند موثر باشد؟
کرم زاده: یکی از ارکان تاثیر گزار در توسعه اقتصاد دیجیتال نقش شرکتهای دانش بنیان است، تحقیق و توسعه به همراه نوآوری، تولید محصولات و خدمات نوین، ایجاد شغل و تسهیل در دسترسی به فناوری از جمله عواملی است که توسط این گروه شرکتها برای توسعه اقتصاد دیجیتال موثر است.
در پایان به این نکته مهم باید توجه داشت که مشارکت، هم افزایی و همکاری همه بازیگران حوزه اقتصاد دیجیتال به همراه تببین و تدوین قوانین مناسب و کارگشا در حاکمیت و همچنین پرهیز از افراط و تفریط در هر دو طرف بخش خصوصی و دولتی ضامن اصلی این رشد و توسعه خواهد بود.
دیدگاهتان را بنویسید