دانشمندان کلید فشار خون را کشف کردند
دانشمندان کلید فشار خون را کشف کردند
محققان دانشکده پزشکی دانشگاه ویرجینیا توانستهاند راز توانایی شگفتانگیز برخی از سلولهای بدن در تغییر عملکرد خود برای کمک به کنترل فشار خون را کشف کنند. این سلولها شامل سلولهای ماهیچه صاف هستند که در دیواره رگهای ما قرار دارند. وظیفه اصلی این سلولها کمک به تنظیم فشار خون از طریق انقباض و انبساط رگها است. اما زمانی که سطح فشار خون بهطور چشمگیری و برای مدت طولانی کاهش مییابد، سلولهای ماهیچه صاف در کلیه و برخی سلولهای دیگر کلیه، میتوانند وظیفهای جدید به عهده بگیرند: تولید رنین، مادهای که معمولاً توسط سلولهای خاصی در کلیه تولید میشود و به حفظ فشار خون کمک میکند.
دانشمندان تاکنون از مکانیزمهای ژنتیکی که این تغییر ناگهانی به تولید رنین را تنظیم میکند، آگاه نبودند. اما محققان دانشگاه ویرجینیا موفق به شناسایی یک “کلید” بیولوژیکی مهم شدهاند که این تغییر را کنترل میکند و دلیل این توانایی خارقالعاده سلولها را توضیح میدهد.
دکتر آر. آریل گومز از مرکز تحقیقات سلامت کودک در دانشگاه ویرجینیا میگوید: “کشف نحوه عملکرد این کلید بیولوژیکی به ما کمک میکند تا درک کنیم چگونه بدن ما فشار خون را کنترل میکند. شناخت چگونگی تغییر هویت سلولهای عروقی میتواند به توسعه داروهای جدید برای درمان فشار خون بالا و بیماریهای عروقی منجر شود.”
درک بهتر فشار خون
دکتر گومز و همکارش، دکتر ماریا لوئیزا اس. سکوئرا-لوپز، محققان برجستهای در زمینه نقش رنین در کنترل فشار خون هستند. آنها به همراه جیسون پی. اسمیت، دانشمند ارشد دانشگاه ویرجینیا، و دیگر همکاران، به بررسی دقیقتر این موضوع پرداختند که چگونه برخی از سلولها میتوانند حتی پس از مدتها که تولید رنین را متوقف کردهاند، بهطور ناگهانی این وظیفه را از سر بگیرند.
تیم تحقیقاتی چندین مکانیزم بیولوژیکی مرتبط با این تغییر عملکرد را شناسایی کردند. برای مثال، آنها نه ژن را شناسایی کردند که در سه مسیر بیولوژیکی مهم مرتبط با تولید رنین نقش دارند. این ژنها مسئولیت توقف تولید رنین توسط سلولهای ماهیچه صاف و همچنین فعالسازی مجدد آنها در مواقع نیاز را به عهده دارند. محققان اشاره میکنند که این سلولها، هرچند بهطور طبیعی تولید رنین را متوقف میکنند، در حالت آمادگی برای بازگشت به این وظیفه در مواقع ضروری قرار دارند.
کشف “کلید” اپیژنتیکی
محققان همچنین عوامل محرکی را که باعث فعال شدن این ژنها و از سرگیری تولید رنین میشود، کشف کردند. این “کلید” اپیژنتیکی به ما درک دقیقی از چگونگی کنترل تولید رنین در سلولهایی که بهطور طبیعی رنین تولید نمیکنند، میدهد. جیسون اسمیت توضیح میدهد: “ما انتظار داشتیم که ناحیهای از ژنوم که این ژن در آن قرار دارد، زمانی که تولید رنین متوقف میشود، غیرقابل دسترسی باشد. اما متوجه شدیم که این ناحیه در سلولهایی که آمادهاند تا در مواقع نیاز به تولید رنین بازگردند، بهطور کلی در دسترس باقی میماند.”
وی افزود: “از آنجا که رنین برای سلامت ما بسیار حیاتی است، درک بهتر چگونگی کنترل تولید آن در بدن ممکن است پایهای برای درمان فشار خون بالا و اثرات طولانیمدت داروهای رایج فشار خون بر عملکرد و بیماریهای کلیوی باشد.”
چشمانداز آینده برای درمان بیماریهای فشار خون و کلیوی
این مطالعه نقشه جامعی از تنظیم رنین ارائه میدهد و جهتگیری مهمی برای تحقیقات آینده فراهم میکند. محققان معتقدند که این یافتهها میتواند به بینشهای جدیدی در مورد پیشرفت آسیبهای خطرناک کلیوی مانند فیبروز کمک کند. آنها امیدوارند که هدفگیری فرآیندهای کنترل رنین به درمانهای جدیدی برای فشار خون بالا و بیماریهای قلبیعروقی منجر شود.
دکتر سکوئرا-لوپز میگوید: “اکنون میخواهیم نشانگرها و اهداف بالقوهای را شناسایی کنیم تا اثرات ناخواسته تحریک مزمن سلولهای تولیدکننده رنین را کاهش داده و امیدواریم بتوانیم کنترل کنیم. شناخت رازهای اساسی سلولهای ما برای طراحی درمانهای مؤثرتر و بدون عوارض جانبی ضروری است.”
این کشف میتواند نقطه عطفی در درمان بیماریهای مرتبط با فشار خون و کلیه باشد و در آینده نزدیک، راهکارهای جدید و مؤثرتری را برای درمان این مشکلات فراهم کند.
دیدگاهتان را بنویسید