پیام مشترک دبیرکل یونسکو، دبیر کل سازمان جهانی کار، دبیر اجرایی یونیسف برای روز جهانی معلم
معلمان، هستۀ اصلیِ بازگشایی تعلیموتربیت
5 اکتبر 2021- 13 مهر 1400
با گذشت تقریباً دو سال از دنیاگیری کووید 19، بسیاری از نظامهای آموزشی دنیا هنوز با گسیختگیِ قابلتوجهی روبهرو هستند. بخشی یا تمامِ مدارسِ نزدیک به 60 کشور، هنوز به روی دانشآموزان و معلمان بسته است. اما چه یادگیریِ دانشآموزان حضوری یا راه دور باشد، معلمان در هستۀ مرکزیِ این فرآیندِ بازگشایی جا دارند.
این دنیاگیری، نوری تازه بر ارزش بیبدیل حرفۀ تدریس در جامعه تابیده است و درعینحال، شرایط کاری دشوارِ بسیاری از معلمان را آشکار کرده است. وقتی مدارس بسته بودند، معلمان برای تضمین تداوم یادگیری و تأمینِ پشتیبانیهای اجتماعی- احساسی از دانشآموزانشان، بهویژه افراد آسیبپذیرتر، در خط مقدم حاضر بودهاند. آنها اغلب بدون هیچگونه آموزش قبلی، بهسرعت خود را با فنونِ یادگیری از راه دور و مدیریتِ ابزارهای دیجیتال جدید وفق دادهاند. امروز هم، آنها باید افت یادگیریِ دانشآموزانشان را ارزیابی و حلوفصل کنند، با مشکلات سلامت و ایمنی در کلاس درس کنار بیایند، و برای کاهشِ اختلالِ آموزش، بین روشهای راهدور، حضوری و ترکیبی تعادلی برقرار کنند.
امروز گرامی میداریم، ایثار و شجاعت مثالزدنی و نیز ظرفیتِ سازگاری و نوآوری تمام معلمان را در شرایط بسیار دشوار و نامطمئن. معلمان، هستۀ مرکزیِ تلاش برایِ بازگشاییِ آموزش در سراسرِ جهان هستند و در هر شرایطی، عاملی مهم در شتابِ پیشرفت بهسوی آموزشِ فراگیر، منصفانه و کیفی برای هر یادگیرنده هستند.
اکنون وقت آن است که نقش استثنائی معلمان را به رسمیت بشناسیم و با دورههای آموزشی، توسعۀ حرفهای، پشتیبانی و بهبودِ شرایط کاری، آنها را توانمند کنیم، تا استعدادشان را بهکار بگیرند. اکنون زمانۀ چالش و فرصت برای تغییر سریع برای برآورده کردن نیازهای برآورده نشدهای است که با بروز دنیاگیری چند برابر شده است. فقط حوزۀ جنوب صحرای آفریقا برای رسیدن به اهداف آموزشیِ خود تا سال 2030 به 15 میلیون معلم دیگر نیاز دارد. برای غلبه بر این چالشها بیش از هر زمان دیگری، به تعهد، سرمایهگذاری و نوآوری جسورانه نیاز است.
بازگشتِ موفقیتآمیز به تعلیم و تربیت میسر نمیشود مگر با تضمین تندرستی، دستمزد و ایمنی کافی برای معلمان ازجمله اولویتبندیِ واکسیناسیون در کنارِ سایرِ کارکنان کلیدی.
بازگشتِ موفقیتآمیز به تعلیم و تربیت مستلزمِ سرمایهگذاری برای جذب معلمان بیشتر و ایجاد فرصتهای آموزشی و توسعۀ حرفهای آنهاست تا مربیان رویههایشان را بهبود ببخشند و برای گنجاندن و استفادۀ اثربخش از فناوریهای آموزشی پشتیبانِ یادگیری و سازگاری با نیازهای متنوعِ یادگیرندگان مهارتهای لازم را کسب کنند.
بهبود آموزش درصورتی موفقیتآمیز خواهد بود که دست در دست معلمان اجرا شود: در زمانِ بازنگریِ روشِ خروج از بحران و ساختنِ نظام آموزشی تابآورتر، باید در تصمیمگیری فضا و تریبون مشارکت به آنان داده شود و دانش و تخصص آنها در تعلیم و تربیت محترم شمرده شود.
در روز جهانی معلم، علاوهبر تجلیل از تکتک معلمان، از کشورهای مختلف میخواهیم برای آنها سرمایهگذاری کنند و در تلاشهای بهبود آموزشی جهانی به آنها اولویت بدهند تا هر یادگیرنده به یک معلم توانمند و حمایتگر دسترسی داشته باشد. بیایید هوای معلمانمان را داشته باشیم!
مترجم: دکتر محمد نوریزاده
دیدگاهتان را بنویسید