چگونه میتوان در صنعت خودروسازی به پایداری راه یابی کرد؟
اثرات صنعت خودرو
آمارها با وجود تمامی داده ها شگفتانگیز است؛ هر ساله صنعت خودرو تقریباً 80 میلیون خودرو تولید کرده و برای تأمین این تعداد ، بیش از 112 میلیون تن مواد مورد نیاز است و بیش از 10٪ از گاز کربن دیاکسید جهان را تولید می کند، طبق تحلیل شرکت McKinsey. این واقعیت، سایهای بر پایداری در صنعت خودرو انداخته است.
با این حال، صنعت خودرو در حال نشان دادن تعهد خود به تغییر است. تمرکز بیوقفهای بر ترویج استفاده از خودروهای الکتریکی و کاهش زنجیره تأمین دیاکسید کربن، اولویتهای این بخش را تعریف میکند. در حالی که تمرکز اولیه بر کاهش انتشارات گاز گلخانهای بود، این صنعت به تدریج به هدفهای توسعه پایدار چندگانه (SDG) پیوسته است. این اهداف شامل موضوعاتی همچون تغییرات آب و هوا، کیفیت هوا، ضایعات مواد، تنوع زیستی، فرسایش انرژی و فرسایش آب هستند.
ناوبری در مسیر پایداری با پیچیدگی
اگرچه تلاش برای پایداری در صنعت خودرو قابل تحسین است، اما چالش این است که با یک منظره غنی از اقدامات، چارچوبها و ابزارهای پایداری متنوع روبهرو میشود. تعهدات با عدم وجود رهنمودهای استاندارد، منجر به محیطی پراکنده میشود و سازمانها را گیج و مبهوت میکند و نسبت به آغاز سفر پایداری خود مطمئن نیستند.
این پیچیدگی با نیاز به شاخصهای عملکرد کلیدی قابل قبول در سطح جهانی، فراتر از شاخصهای اندازهگیری انتشارات گازهای گلخانهای، تشدید میشود. با توجه به این نقص، چارچوب “معیارهای سرمایهگذاری سهامداری” ارائه شده توسط انجمن اقتصادی جهانی (World Economic Forum) سعی در معرفی یک مجموعه جامعتری از شاخصها با هماهنگی با اهداف توسعه پایدار دارد.
“سادهسازی گزارشگیری و افشاها، به ویژه درباره تأثیرات مرتبط با محیط زیست صنعت خودرو، یکی از اولویتهای مهم رهبری است که از گفتگوهای درون جامعه صنعت خودرو و حمل و نقل جدید انجمن اقتصادی جهانی مشهود است. این نیز به عنوان یک عامل کلیدی برای سرمایهگذاران جهت درک عملکرد و باز کردن منابع مالی بیشتر برای این بخش عمل خواهد کرد. در حالی که عملکرد مالی آسان قابل مقایسه است، عدم وجود رهنمودهای جهانی واضح در حال حاضر باعث میشود که اندازهگیری عملکرد مشکل باشد”، میگوید دکتر آنیش شاه، مدیرعامل و مدیرعامل گروه Mahindra. “همچنین، پیگیری و گزارشدهی بر اساس استانداردهای متعدد در حال حاضر زمانبر است و ارزش افزوده متناسبی ندارد.”
چگونگی کار کردن قطب نمای پایداری
اگر یک چارچوب یکپارچه برای ارزیابی اثرات پایداری که اقدامات هماهنگ را ترویج میدهد، ظهور یابد، فرصتی برای تغییر تحولی وجود دارد. “قطب نمای پایداری” که توسط روند مقاومت و پایداری زنجیره ارزش خودرو (RAVC) در سال 2023 توسعه یافته است، در اینجا به عنوان یک راهنمایی درخشان عمل میکند. این قطب نما اهداف، آییننامهها، ابزارها و اقدامات همکاری موجود در سطح SDG را نقشهبرداری میکند تا یک دید کامل از منظره پایداری صنعت را ارائه دهد.
RAVC فرصتهای بیکشف شده در صنعت خودرو، از جمله چرخهپذیری و کیفیت هوایی را مورد بررسی قرار داده است که در آن تبادلات عمومی-خصوصی میتوانند به شکل دستورالعملها تأثیر بگذارند. تلاشهای همکارانه برای تعیین استانداردهای مخصوص خودرو برای پسماندهای الکترونیکی و ایجاد شبکه بازگشت و بازیافت خودرو مشابه سیستم “Grüner Punkt” نیز در دست بررسی قرار دارد.
قطب نمای پایداری (Sustainability Compass) که توسط روند مقاومت و پایداری زنجیره ارزش خودرو (RAVC) توسعه یافته است، به عنوان یک چارچوب یکپارچه در ارزیابی اثرات پایداری و ترویج اقدامات هماهنگ در صنعت خودرو عمل میکند. این قطب نما از طریق نقشهبرداری اهداف، آییننامهها، ابزارها و اقدامات همکاری موجود در سطح اهداف توسعه پایدار (SDGs)، تصویری جامع از چشمانداز پایداری در صنعت خودرو ارائه میدهد.
برخی از فرصتهای کشف نشده در صنعت خودرو که توسط RAVC شناسایی شده است، شامل چرخهپذیری و کیفیت هوایی است. در این زمینه، تبادلات بین دولت و بخش خصوصی میتوانند به شکل همکاری در تعیین مقررات و دستورالعملها، نقشی مؤثر ایفا کنند. همچنین، تلاشهایی در جهت تعیین استانداردهای خاص خودرو برای مدیریت پسماندهای الکترونیکی و ایجاد شبکهای برای بازیافت و بازگشت خودرو مشابه سیستم “Grüner Punkt” نیز در حال بررسی هستند.
قطب نمای پایداری به عنوان یک ابزار هماهنگ برای ارتقاء پایداری در صنعت خودرو، به تدریج بهبود و توسعه مییابد و با همکاری نهادها و سازمانهای مختلف، بهترین راهکارها و استانداردهای مشترک را برای پیشرفت در جهت پایداری ارائه میدهد.
دیدگاهتان را بنویسید