بوم کسب و کار برند HUAWEI

Huawei

فناوری‌های هوآوِی (به چینی: 华为技术公司) شرکت چینی چندملیتی فناوری است که در زمینه شبکه‌های رایانه‌ای و ارتباطات فعالیت دارد. دفتر اصلی این شرکت در شهر شنژن چین قرار دارد. هوآوِی بزرگ‌ترین ارائه‌کننده خدمات ارتباطی (پس از پیشی گرفتن از اریکسون در سال ۲۰۱۲) و یکی از پیشروترین تولیدکنندگان فناوری در جهان است.

هوآوِی بیش از 180000 کارمند در سراسر جهان دارد که حدود ۴۶٪ درصد در بخش پژوهش و توسعه کار می‌کنند. این شرکت حدود ۲۰ مؤسسه پژوهش و توسعه در کشورهای چین، ایالات متحده، آلمان، سوئد، هند، روسیه و ترکیه دارد و در سال ۲۰۱۱ در حدود ۳٫۷۴ میلیارد دلار در پژوهش و توسعه سرمایه‌گذاری کرد.

در سال ۲۰۱۰ هوآوی سود ۳٫۷ میلیارد دلار را ثبت کرد. کالاها و خدماتش در ۱۴۰ کشور به‌کار گرفته‌شده و هم‌اکنون ۴۵ شرکت از ۵۰ شرکت اپراتور مخابراتی بزرگ جهان، از تجهیزات هوآوِی بهره می‌برند.

در اکتبر ۲۰۱۱، وال‌استریت ژورنال در مقاله‌ای این شرکت را ارائه‌دهنده خدمات سانسور به دولت ایران معرفی کرده‌است.هوآوی از سال ۲۰۰۷ به‌طور پیوسته در مدیریت ترافیک شبکه مخابراتی در مراسم حج با STC همکاری می‌کند.

تاریخچه

در طول سال ۱۹۸۰ دولت چین یک استراتژی چندگانه برای گسترش زیرساخت‌های مخابراتی در کشور خود داشت. در پایان سال ۱۹۸۰، چندین گروه پژوهشی چینی در تلاش برای بدست آوردن توسعه و فناوری از راه سرمایه‌گذاری با شرکت‌های خارجی بودند؛ تا آنجا که سرانجام رن ژنگفی معاون و مدیر پیشین ارتش آزادی‌بخش در سال ۱۹۸۷ یک شرکت مخابراتی در شنژن چین، ساخت. او به‌جای تکیه بر سرمایه‌گذاری مشترک با شرکت‌های خارجی برای تضمین انتقال فناوری، با پژوهش و تکیه بر توسعه بومی تأسیس شرکت خود را کلید زد. در زمانی که ۱۰۰٪ فناوری از راه دور چین از راه واردات انجام می‌شد، رن ژنگفی به این موضوع امیدوار بود که بتواند یک شرکت مخابراتی چینی که قابلیت رقابت با رقبای خارجی را داشته باشد بسازد.

زندگی نامه موسس

هواوی (Huawei) یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) جهان است و در زمینه تولید تجهیزات شبکه‌های ارتباطی، تلفن همراه، تجهیزات رایانه و سرویس‌های مرتبط فعالیت می‌کند. این شرکت توسط یک کارآفرین چینی به نام “رن ژن‌فی” (Ren Zhengfei) تأسیس شده است. او یکی از افراد موفق و تاثیرگذار در عالم فناوری از اواسط دهه 1980 میلادی تاکنون به شمار می‌آید.

رن ژن‌فی در تاریخ 25 اکتبر 1944 در منطقه Zhenning ایالت گوییژو در جنوب چین متولد شد. او در دوران نوجوانی به عنوان یک دلال کاغذ کاری فعالیت می‌کرد و در دوران خدمت نظامی در ارتش چین خدمت کرد. بعد از ترک خدمت نظامی، رن ژن‌فی به مطالعه مهندسی تخصصی در زمینه الکتریک و مخابرات در دانشگاه دانش و فناوری هونان (Hunan University of Science and Technology) پرداخت.

پس از فارغ‌التحصیلی، او به کار در صنعت تلفن همراه و تجهیزات مخابراتی پرداخت و در سال 1987 به همراه چندین همکار تشکیل دهنده شرکت هواوی (Huawei Technologies Co., Ltd) شد. شرکت هواوی ابتدا به تولید تجهیزات تلفن همراه و تجهیزات شبکه مخابراتی متمرکز بود و به تدریج توانست در دهه‌های بعد به یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های تکنولوژی جهان تبدیل شود.

رن ژن‌فی به عنوان موسس و مدیرعامل شرکت هواوی برای سال‌ها به عنوان یکی از افرادی موفق در عالم فناوری و ارتباطات شناخته می‌شود. او توانست شرکت هواوی را به یک شرکت چندملیتی با حضور در بیش از 170 کشور جهان گسترش دهد.

نام برند

نام شرکت “هواوی” (Huawei) مرتبط با تاریخچه و اهداف این شرکت نیز دارای یک داستان جالب است. انتخاب نام شرکت به تاثیر محیط و سنت‌های فرهنگی چین برمی‌گردد.

“هواوی” به زبان چینی به معنی “توانا در رساندن پیام” یا به عبارت دقیق‌تر “چنانکه آسمان” است. نام این شرکت نشان‌دهنده تمرکز بر توانایی ارتباطات بی‌سیم و ارتباطات مدرن و پیشرفته بوده و تحت‌تاثیر فلسفه چینی‌ها و طبیعت چینی قرار می‌گیرد. همچنین، نام هواوی نشانگر آرمان‌های جهانی این شرکت برای ارتقاء ارتباطات جهانی و ارائه راه‌حل‌های مبتنی بر فناوری اطلاعات به جوامع جهانی است.

هواوی در تلاش برای توسعه و پیشرفت تکنولوژی ارتباطات و ارتباطات بی‌سیم به عنوان یکی از شرکت‌های پیشرو جهان در این حوزه، نامی که به انتخاب خودش به عنوان نام تجاری خود انتخاب کرده است، این اهداف را نمایان می‌سازد.

به طور کلی، نام “هواوی” به عنوان یکی از برندهای معروف چینی در حوزه تکنولوژی و ارتباطات، نمایانگر ترکیبی از فرهنگ و فلسفه چینی با پیشرفت تکنولوژیک مدرن است.

شعار برند

شعار یک برند معمولاً نمایانگر اصول، اهداف، و ارزش‌های شرکت است. هواوی، به عنوان یک شرکت فناوری بزرگ، در طول تاریخ خود از اصول و شعارهای مختلفی استفاده کرده است.

  1. تا سال 2010: “بسازیم ماهیانه” (Build on, and beyond)
  2. سال 2010: “تا آنجا که تصور کنید، تا آنجا که برسید” (Make it possible)
  3. سال 2012: “به آینده بی‌محدود” (Leading New ICT, The Road to Digital Transformation)
  4. سال 2014: “به عنوان یک مشتری فکر کنیم، با مشتری‌ها کار کنیم” (Customer-Centric, Innovations That Matter)
  5. سال 2018: “سازنده ارتباطات هوش مصنوعی” (AI for All)
  6. سال 2019: “در دنیای متصل و هوش مصنوعی با هم زندگی کنیم” (Trust in Tech)
  7. سال 2020: “با تنوع به توانایی انسان تغییر می‌دهیم” (Together, for a Fully Connected, Intelligent World)

انتقاد و جنجال ها

هواوی برای جنبه‌های مختلف فعالیت خود با انتقاد روبرو شده‌است، برجسته‌ترین مناقشه مربوط به ادعاهای ایالات متحده در مورد محصولات این شرکت به عنوان فعالیت جاسوسی برای دولت چین است. مدیران هواوی پیوسته این ادعاها را تکذیب کرده‌اند، با بیان اینکه این شرکت تاکنون هیچ درخواستی از دولت چین برای جاسوسی در تجهیزات خود دریافت نکرده‌است، از انجام این کار خودداری می‌کند و قانون چین آن‌ها را مجبور به انجام این کار نمی‌کند.

توسعه فناوری سوئیچینگ

هوآوِی در پی بستن قرار دادی برای ساخت نخستین شبکه مخابراتی در چین با ارتش آزادی‌بخش چین همواره در حال مذاکره بود. آن گفته رن ژنگفی که فناوری سوئیچینگ مهم‌ترین ابزار امنیت ملی است و کشوری که تجهیزات سوئیچینگ خود را نداشته باشد مثل آن است که فاقد ارتش یا نیروی نظامی است باعث شد که دیدارهایی را با رئیس‌جمهور خلق چین داشته باشد و آن‌ها سرانجام موفق به عقد قرار داد با دولت و ارتش آزادی‌بخش شدند.

گسترش جهانی

در سال ۱۹۹۷، هوآوی نخستین قرارداد بین‌المللی خود را در زمینه ارائه محصولات شبکه خط ثابت با شرکت هنگ‌کنگی Hutchison Whampoa امضاء کرد. پس از آن در همان سال محصولات وایرلس مبتنی بر GSM را راه‌اندازی کرد و در نهایت برای ارائه CDMA و UMTS گسترش یافت. در سال ۱۹۹۹، این شرکت مرکز تحقیق و توسعه (R&D) را در بنگلور هند به منظور توسعه دامنه گسترده‌ای از نرم‌افزارهای مخابراتی تأسیس کرد. از سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۳ با IBM در راستای مشاوره مدیریتی و تحول قابل توجه مدیریتی و ساختار توسعه محصول قرارداد بست. در سال ۲۰۰۰ هوآوی سرعت گسترش خود به بازارهای جهانی افزایش داد که بیش از ۱۰۰ میلیون دلار را بدست آورد و یک مرکز R&D را در استکهلم سوئد تأسیس کرد. در سال ۲۰۰۱ هوآوی چهار مرکز R&D در ایالات متحده تأسیس کرد، در سال ۲۰۰۴ هوآوی به گسترش بین‌المللی خود با قراداد ساخت شبکه نسل سوم اپراتور موبایل Telfort هلند ادامه داد. این قرارداد بیش از ۲۵ میلیون دلار ارزش داشت که نخستین قرارداد با یک شرکت اروپایی بود. در سال ۲۰۰۵، برای اولین بار سفارش‌های قرارداد بین‌المللی از فروش داخلی پیشی گرفت. هوآوی یک توافق‌نامه چارچوب بین‌المللی را با ودافون امضاء کرد. در ماه مه ۲۰۰۸ هوآوی و اپتوس مرکز نوآوری تلفن همراه را در سیدنی استرالیا گسترش دادند. در سال ۲۰۰۸، این شرکت اولین استقرار خود در فناوری UMTS/ HSPA را در مقیاس بزرگ جهانی در آمریکای شمالی برای ارائه نسل بعدی شبکه‌های وایرلس TELUS جدید و در بل کانادا با دسترسی سرعت بالای تلفن همراه ایجاد کرد.

سال ۲۰۰۳ حجم قراردادهای این شرکت به رقم قابل‌تامل ۸/۳ میلیارد دلار رسیده بود که نسبت به سال پیش از آن ۴۲ درصد رشد داشته و بالغ بر یک میلیارد دلار از این رقم، یعنی حدود ۲۷ درصد از این قراردادها مربوط به کشورهای خارجی بوده‌است. نکته جالب این‌که اگر میزان قراردادهای خارجی هوآوی را در همین سال با سال پیش از آن مقایسه کنیم، معلوم می‌شود که درآمدهای برون‌مرزی هوآوی حدود ۹۰ درصد رشد داشته‌است و این به معنی آن است که هوآوی در سال ۲۰۰۳ به عنوان یک چهره خوش‌نام در سطح بین‌المللی ظاهر شده‌است. پیش‌بینی مدیران هوآوی این است که فروش برون‌مرزی این شرکت در سال میلادی جاری، همین میزان از رشد را از آن خود کرده و نزدیک به ۲ میلیارد دلار خواهد رسید. تکرار جهش تقریباً صددرصدی فروش خارجی هوآوی پیام معنی‌داری برای کارشناسان اقتصادی دارد و آن این‌که هوآوی قصد تسخیر سریع بازارهای منطقه را دارد. حضور ۸ دفتر مرکزی بین‌المللی و ۵۰ دفتر نمایندگی هوآوی در کشورهای مختلف جهان موید این فرضیه است. یک نکته جالب دیگر در کسب وکار هوآوی، نحوه مهره‌چینی مراکز R&D این شرکت در سراسر جهان است که خبر از استراتژی بلندمدت این شرکت برای رویارویی با غول‌های صنعت فناوری اطلاعات در کشورهای صنعتی می‌دهد.

شرکت هواوی سپس به عرضه بسیاری از گوشی‌های هوشمند اندرویدی، عمدتاً تحت نام تجاری Ascend ادامه داد. بااین‌حال، در سال 2015، هواوی خط Ascend را متوقف کرد و روی پرچمدار جدید سری P خود که با هواوی P8 شروع شد، تمرکز کرد. در سال 2016، هواوی افتخار بزرگ‌ترین تولیدکننده گوشی‌های هوشمند در جهان را کسب کرد. در سال 2020 نیز، از نظر فنی با ارسال گوشی‌های هواوی بیشتر از سامسونگ در سه‌ماهه دوم به این مهم دست‌یافت.

آمار جدیدی که از سوی هوآوی اعلام شده بیان می‌کند که این شرکت تنها در شش‌ماهه ابتدایی سال ۲۰۲۰ موفق به فروش ۱۰۵ میلیون گوشی هوشمند و رسیدن به رتبه اول در میان تمام شرکت‌های فعال در این حوزه شده‌است.

در جریان نشستی که در کنفرانس فناوری اطلاعات چین در سال ۲۰۲۰ برگزار شد، «یو چن دونگ» به عنوان مدیر عامل بخش کالاهای مصرفی شرکت هوآوی به صورت رسمی اعلام کرد که این شرکت در نیمه نخست سال ۲۰۲۰ موفق به کسب سودی معادل ۲۵۵٫۸ میلیارد یوآن (۳۶٫۷ میلیارد دلار) شده و با فروش ۱۰۵ میلیون دستگاه گوشی هوشمند، به رتبه اول در میان تمام تولیدکنندگان گوشی هوشمند در سراسر دنیا رسیده‌است.

علاوه بر این، شرکت هوآوی توانسته در جریان سه‌ماهه دوم سال ۲۰۲۰ نیز با کنار زدن رقیب کره‌ای خود به این عنوان دست پیدا کند. این اتفاق منجر به رسیدن محصولات هوآوی به جایگاه «پرفروش‌ترین گوشی‌های هوشمند جهان» در این بازه زمانی شده‌است.

بنابر آمار رسمی منتشر شده توسط مؤسسه IDC، هوآوی در سه‌ماهه دوم سال ۲۰۲۰ شمار ۵۵٫۸ میلیون دستگاه فروخته و با این آمار به سهمی معادل ۲۰٫۲ درصد از کل بازار گوشی‌های هوشمند رسیده‌است. در این میان فروش داخلی هوآوی سهمی ۴۵ درصدی را از بازار گوشی‌های هوشمند چین به دست آورده، همچنین آمار IDC نشان می‌دهد که عمده سود هوآوی در گروه محصولات میان‌ردهٔ رو به بالا بوده‌است.

به نظر می‌رسد تمرکز بیش از پیش هوآوی در زمینه توسعه اکوسیستمی شامل انواع دستگاه‌ها از جمله لپ تاپ، تبلت، ساعت، هدفون و غیره که به راحتی نیز به یکدیگر متصل می‌شوند، از جمله سیاست‌های هوآوی بوده که تاکنون ثمرات مثبتی در رشد درآمد این شرکت داشته‌است.

فروش برند آنر(هانر)

هواوی در سال ۲۰۲۰ زیر برند محبوب خود یعنی شرکت آنر را فروخت؛ توانست به عنوان شرکتی مستقل و جدا از هواوی فعالیت کند. این تصمیم هواوی تنها برای احداث و توسعه بخش‌های پژوهشی محصولات جدید است. هم‌اکنون شرکت آنر در حال مذاکره با شرکت‌های آمریکای شمالی برای فعالیت در بازار خارجی است.

سرمایه‌گذاری و مشارکت

تمرکز اصلی شرکت هوآوی ساخت تلفن همراه و ایجاد شبکه از طریق مشارکت بود. در ماه مارس سال ۲۰۰۳ شرکت هوآوی طی یک سرمایه‌گذاری مشترک با شرکت ۳کام که یک شرکت آمریکایی در زمینه ارتباطات و شبکه بود، تمرکز خود را بر تحقیق و توسعه و تولید و فروش محصولات شبکه داده متمرکز کردند. این شرکت در سال ۲۰۰۶ به هوآوی واگذار شد. در سال ۲۰۰۶ سهام شرکت نوکیا زیمنس ۵۱٪ و هوآوی ۴۹٪ بود و این برای هوآوی معنای پیشرفت می‌داد. هواوی به عنوان شرکتی که متعلق به کارمندان خود است، بواسطه اتحادیه سرمایه‌گذاری و هلدینگ با مسئولیت محدود خود و با اجرای طرح سهامداری کارمندان، در حدود ۹۶۷۶۸ کارمند سهام‌دار را شامل می‌شود. شایان ذکر است که این طرح تنها مختص کارمندان است و سایر شرکت‌های دولتی و خصوصی خارج از هواوی در آن سهیم نیستند.

کالاهای تولیدی

هوآوی محصولات مصرفی گوناگونی برای استفادهٔ مصرف‌کنندگان نهایی (عموم مردم) شامل انواع مختلفی از مودم usb، مودم بی‌سیم، ماژول‌ها، set-top box، ترمینال‌های بی‌سیم، گوشی‌های تلفن همراه و محصولات ویدئویی را به بازار عرضه کرده‌است. هوآوی در سال ۲۰۱۰، ۱۲۰ میلیون دیوایس را به سراسر جهان عرضه کرده‌است. از ۳۰ میلیون تلفن همراه که ۳٫۳ میلیون آن اسمارت فون بودند به بازارهای ژاپن، ایالات متحده و اروپا عرضه شدند.

مسئولیت اجتماعی شرکتی

به عنوان بخشی از حمایت بین‌المللی برای فناوری و آموزش مخابرات، هوآوی کمک‌های مالی و تجهیزاتی را به شماری از مراکز دانشگاهی و آموزشی در کشورهایی مانند کنیا، هند، اندونزی، بنگلادش و نیجریه ارائه می‌نماند. در ایالات متحده آمریکا، هوآوی از سال ۲۰۰۸ به عنوان حامی مالی شروع به حمایت از برنامه آینده ارتباطات مؤسسه فناوری ماساچوست (یک تحقیق در زمینه آینده صنعت ارتباطات) نمود.

در سال ۲۰۱۰ هوآوی به کمیسیون پهنای باند برای توسعه دیجیتال که توسط اتحادیه بین‌المللی مخابرات و یونسکو برای حمایت از توسعه پهنای باند در کشورهای در حال توسعه تشکیل شده بود پیوست. در همان سال هوآوی به کنسرسیوم تماس سبز که یک گروه صنعتی برای کمک به تولید شبکه‌های ارتباطی با کارآمدی انرژی بیش از ۱۰۰۰ برابر شبکه‌های امروزی است ملحق شد.

در ژوئن سال ۲۰۱۱ هوآوی یک قرارداد ۵ ساله برای ارائه خدمات مشارکتی، تجهیزات و فناوری تخصصی به ارزش بیش از ۱٫۴ میلیون دلار با دانشگاه کارلتون کشور کانادا به امضاء رساند. این قرارداد به منظور نشر پژوهش‌های تخصصی آزمایشگاهی جهت فناوری و رایانش ابری بود. در همان ماه، هوآوی مسئولیت اجتماعی شرکتی (CSR) خود را برای سال ۲۰۱۰ منتشر کرد.

حامی مالی

هوآوی در لیگ بوندس لیگا حامی باشگاه بروسیا دورتموند است. از ۱۵ دسامبر ۲۰۱۳ هوآوی در ای لیگ استرالیا حامی مالی باشگاه فوتبال ولینگتون فونیکس است و در لالیگا حامی تیم اتلتیکو مادرید است.

مدل درآمدی

شرکت هواوی (Huawei) درآمد خود را از چند منبع مختلف کسب می‌کند. مدل درآمدی این برند عبارت است از:

  1. تجهیزات ارتباطی و شبکه‌ها: هواوی به تولید تجهیزات مخابراتی مانند تجهیزات شبکه‌های ارتباطی، زیرساخت‌های مخابراتی و تجهیزات مرتبط می‌پردازد. این تجهیزات به شرکت‌ها و ارائه‌دهندگان خدمات ارتباطاتی فروخته می‌شود.
  2. تلفون‌های همراه: هواوی تلفون‌های همراه و تبلت‌های خود را تولید و به بازار عرضه می‌کند. این محصولات در سطح جهانی محبوبیت دارند و منابع اصلی درآمد برای هواوی به حساب می‌آیند.
  3. خدمات و نرم‌افزارها: هواوی خدمات ابری، نرم‌افزارها، و سرویس‌های مرتبط با تلفن‌های هواوی را ارائه می‌دهد. این شامل اپلیکیشن‌های تلفن همراه، سرویس‌های ابری و دیگر خدمات مرتبط با تکنولوژی اطلاعات می‌شود.
  4. مصرف‌کننده و کسب و کار: هواوی محصولات متنوعی را برای مصرف‌کننده و کسب و کارها تولید می‌کند. این محصولات شامل لپتاپ‌ها، تجهیزات ذخیره‌سازی داده، دوربین‌ها، لوازم جانبی و سایر تجهیزات فناوری اطلاعات و ارتباطات است.
  5. خدمات مهندسی و مشاوره: هواوی خدمات مهندسی و مشاوره در زمینه تجهیزات ارتباطی و شبکه‌های مخابراتی به شرکت‌ها ارائه می‌دهد.
  6. تحقیق و توسعه: شرکت هواوی به تحقیق و توسعه (R&D) فعال در زمینه فناوری ارتباطات و اطلاعات مشغول است و به عنوان منبع اصلی نوآوری‌های فناورانه در این صنعت محسوب می‌شود.

شرکت هواوی از ترکیب این منابع درآمدی به یکی از بزرگ‌ترین و موفق‌ترین شرکت‌های فناوری دنیا تبدیل شده است. با توجه به تغییرات در صنعت فناوری و تحریم‌های بین‌المللی، مدل درآمدی هواوی نیز تحت تأثیر تغییرات متعددی قرار گرفته است.