در پنل «سود و زیان برای بخش خصوصی» اینوتکس مطرح شد: فیلترینگ هیچ سودی برای کسبوکارها ندارد
به گزارش روابط عمومی مرکز توسعه کسب و کارهای نوین جوانان وندا به نقل از دیجیاتو، فعالین اکوسیستم ICT کشور بر این باورند که اصلیترین مشکلات کسبوکارها فیلترینگ است که هیچ سودی برای هیچکس ندارد. مدیرعامل فناپ نیز اعتقاد دارد فروش فیلترشکن به معنی استفاده سودجویانه عدهای از رنج و مشکلات دیگران است.
پنل «سود و زیان فیلترینگ برای بخش خصوصی» در اینوتکس 2023، با حضور «شهاب جوانمردی»، مدیرعامل شرکت فناپ، «پشوتن پورپزشک»، مدیرعامل پادرو و راهبری «محمد حسین حمیدی» برگزار شد.
مدیرعامل فناپ با توضیح درباره زیانهای فیلترینگ برای بخش خصوصی، گفت: «وقتی درباره بخش خصوصی صحبت میکنیم، به معنی صحبت درباره بخش مردمی کسبوکار است. از سویی دیگر، وقتی درباره بخش مردمی کسبوکار صحبت میکنیم، یعنی درباره خلق ارزش پایدار در یک بازه زمانی برای تمام ذینفعان صحبت میکنیم.»
جوانمردی در ادامه تأکید کرد: «فروش فیلترشکن یعنی استفاده سودجویانه عدهای از رنج و مشکلات دیگران که در گروه هیچ کسبوکاری قرار نمیگیرد. در این روند اساساً بخش خصوصی ورود نمیکند.»
جوانمردی درباره جریان سود و زیان فیلترینگ گفت: «نمیتوان گفت فیلترینگ برای کسبوکاری سود دارد. ما درحال تغییر و دستکاری مفاهیم هستیم و درنهایت دستاورد مناسبی هم حاصل نمیشود. درنهایت فیلترینگ مانند بازی در یک زمین متفاوت است.»
به گفته او، زمین بازی اینترنت درواقع یک زمین بازی جهانی و راهی برای اتصال به اکوسیستم جهانی است. در این روند نمیتوان یک زمین بازی جداگانه را انتخاب کرد.
نگاه به فیلترینگ بهعنوان ریسک کسبوکار
پورپزشک نیز به دو رده محصولی ازجمله ارائه سرویس فروشگاهساز در پادرو ارائه میشود، اشاره کرد که فیلترینگ بر روند فعالیت آن تأثیر قابلتوجهی داشته است. او دراینباره گفت:
«ما در فرایند جذب سرمایه یکی از موضوعاتی که طرح کردیم، بحث فیلترینگ بود. این موضوع هم از آنجایی است که ما ناچاریم بهجای اینکه به بازار هدف و جذب سرمایه فکر کنیم، به فیلترینگ بهعنوان یک ریسک بزرگ و غیرقابل کنترل فکر میکنیم.»
او با اعلام اینکه 40 درصد کسبوکارهای کوچک در اینستاگرام فعال بودند و بعد از فیلترینگ دچار مشکل شدند، گفت: «هیچ سودی در این روند وجود ندارد.»
در ادامه پنل جوانمردی در پاسخ به این پرسش که آیا کسبوکارهایی که نمونه خارجی دارند، از فیلترینگ نمونههای خارجی سود میبردند؟ گفت: «وقتی سیاستگذار همه ذینفعان و شرایط رقابت و دیگر شاخصها را در نظر داشته باشد، میتواند سیاستگذاری درست کند، نه زمانی که فقط از یک زاویه نگاه میکنیم.»
جوانمردی معتقد است قواعد سیاستگذاری نمیتواند صرفاً برای یک گروه خاص باشد: «اگر آنچه ارائه میکنیم، نیاز بازار است، نمیتوانیم خودمان انحصار ایجاد کنیم و باید از رقابت استقبال کنیم.»
او در ادامه گفت: «سیاست حفاظتی زمانی درست است که برنامهای برای بلندمدت داشته باشد. سیاستهای تعرفهای و همکاری چندجانبه وجود دارد و با این روند نمیتوان انتظار توسعه کسبوکارها را داشت. باید به این پرسش پاسخ دهیم که آیا همه این سیاستها را در پکیج دیدهایم یا صرفاً ادعا شده است؟»
انحصار علیه انحصار پیش میرود
پورپزشک در بخش دیگری از توضیحات خود درباره ابعاد اثرگذاری فیلترینگ گفت: «اگر حتی ادعا کنیم کسبوکارهایی وجود داشته که منافعی بعد از فیلترینگ دارند، در مرحله بعد، انحصار علیه خود انحصار خواهد شد و سیاستهایی علیه خود آن کسبوکار تدوین خواهد شد و همان کسبوکار را بهشدت دچار مشکل خواهد کرد.»
به گفته او، نگاه حفاظتی با نگاه امنیتی متفاوت است. قوانین حفاظتی از سوی رگولاتوری منجر به رقابت خواهد شد.
پورپزشک با توضیح اینکه درحالحاضر بخش آیتی یکی از مشکلات و وظایفش تأمین راهکار برای ورود افراد زیرساخت برای دسترسی به اینترنت واقعی است، گفت: «این به معنی هزینه سنگینی برای تأمین حداقلهاست.»
پورپزشک در بخش دیگری از توضیحات این پنل اعلام کرد: «در این شرایط، سرمایه انسانی کارکردن با شرکتهای خارجی را انتخاب میکند و در مرحله بعدی مهاجرت خواهد کرد و درنهایت در پی ازدستدادن نیروی انسانی، نیرویی که باقی میماند، بهشدت گرانقیمت خواهد شد.»
زیرساخت چین با ایران قابل مقایسه نیست
حمیدی در ادامه پنل گفت: «گاهی چین بهعنوان بنچمارکت اینترنت مطرح میشود. در این روند شرکتهای خارجی هم وارد میشوند که بعد از ورود، بهدلیل سیاستهای حمایتی رگولاتور خارج میشوند. اما نتیجه لزوماً بد نشده است و بازیگران داخلی حذف نشدهاند؛ این مدل چطور کار میکند؟»
جوانمردی در توضیح این موضوع ادامه داد: «اگر قرار است تصمیم به سیاستی بگیریم، باید همهچیز و همه زیرساختها را بهخوبی بشناسیم. ما هیچ شباهتی به چین نداریم که از آن گرتهبرداری کنیم.»
به گفته او، هیچوقت وضعیت چین (با توجه به شرایط داخلی) تحلیل و بررسی نشده است:
«ما نه بازار چند میلیونی داخلی داریم و نه مراودات حوزه تکنولوژیمان شبیه به چین است. چین در مقابل صادرات گسترده، واردات قابلتوجه هم دارد.»
او با طرح این پرسش که آیا ما زیرساخت مناسب ایجاد کردیهام که امروز سرویس کامل مشتریدوست با نگاه آیندهنگر ارائه کنیم، گفت: «برنامههای چین صرفاً نگاه امنیتی ندارد و خیلی وقتها اقتصادی است. این روند حاصل قدرت چانهزنی است.»
به گفته او، سرویسهای جایگزین ما نه رویشان سرمایهگذاری شده و نه بهنظر میرسد امکان توسعه داشته باشند. جوانمردی بر این باور است که مقایسه ایران و چین از اساس اشتباه است.
سیاستهای بیثمر فیلترینگ
پورپزشک در پاسخ به اینکه آیا فیلترینگ منجر به مهاجرت به سایتهای داخلی شد، گفت: «برآورد ما این است که 25 درصد بازار ریخته است و ما عملاً قائل به آنیم که مخاطب ما کجا را بهعنوان ویترین انتخاب میکند. درحالحاضر هم همچنان نقطه ورودی و ویترین، فضای اینستاگرام است.»
او با تأکید بر اینکه سازوکار رفتار در اقتصاد اجتماعی بسیار متفاوت از تجارت الکترونیک است، گفت: «هزینه ای-کامرز برای کسبوکارهای کوچک بسیار بالاست و بهدلیل این قواعد متفاوت زمانی که بیشترین اثرگذاری را افراد در شبکه های اجتماعی دارند نمیتوان بهسمت تجارت الکترونیک برد.»
به گفته پورپزشک، فروشنده پاساژی را انتخاب میکند که پاخور دارد. ازهمینرو فروشنده درنهایت به جایی میرود که فروش دارد و در این روند، انتخاب اینستاگرام است.
پورپزشک بر این باور است که فیلترینگ گسترده حتی تجارت الکترونیک را هم دچار مشکل میکند: «اگر بر این باور باشیم که فیلترینگ انحصار بهوجود میآورد، منجر به رگولاتوری زیانآور خواهد شد.»
جوانمردی با توضیح اینکه فیلترینگ درواقع همان خودتحریمی است، گفت: «ادامه خود تحریمیها به مرگ یا حذف کسبوکار منجر میشود. خیلی وقتها نه عقلانی و نه اقتصادی است که به هر قیمتی یک کار نادرست را پیش ببریم.»
او درباره جریان فعالیتهای فناپ در روند کاری کسبوکارهای حوزه فناوری با توجه به ادامه فیلترینگ، گفت: «بههرحال در یک بنگاه اقتصادی هستیم و زمانی که ریسک را در یک حوزه بالا ببینیم، حوزه را ترک میکنیم و وارد کسبوکارهایی میشویم که زیان کمتری داشته باشد.»
دیدگاهتان را بنویسید